onsdag 7. mai 2008

Vi går til mekling

Det var ikke noe vits i å fortsette. KS kalte det et tilbud, men det var ikke i nærheten av å være verdt å diskutere. Fagforbundet og de andre forbundene i offentlig sektor har brutt forhandlingene. Nå blir det mekling.

300.000 er ikke noe kjempelønn i Norge. Det er faktisk ganske langt under gjennomsnittslønna. Likevel er det mange av våre medlemmer som tjener mindre. Selv med 10 års erfaring er de ikke i nærheten av å se 3-tallet på lønnslippen. For mange er toppen av lønnstigen 265.000 kroner.

Fagforbundet har stilt klare krav i årets lønnsoppgjør. Vårt mål er at ingen med full ansennitet skal tjene mindre enn 300.000. Vi snakker om barnehagearbeidere med lang erfaring, pleieassistenter i hjemmetjenesten, skoleassistentene på skolefritidsordninga. Det er mange tusen som hver dag gjør en jobb for at velferds-Norge skal gå rundt. De fortjener å bli satt pris på.

Dessverre virker det som arbeidsgiverne i Kommunenes Sentralforbund (KS) ikke er enig i det. Tilbudet vi fikk viser helt klart at de ikke ønsker å gi et skikkelig lønnsløft til våre grupper. Mens andre grupper i samfunnet har fått solide lønnsoppgjør på mange tusen, ønska KS å avspise disse ansatte med små 7.000 kroner. Da blir det ikke mye igjen når prisstigninga og renteøkninga har spist sitt.

LO og NHO ble enige om avtalefesta pensjon (AFP). Det er en selvfølge at vi også vil få det på plass. Når KS da sier de vil utsette hele debatten til seinere, er det selvfølgelig uakseptabelt.

For oss som skulle sitte å forhandle var det ikke mye å snakke om. Vi kunne ikke akseptere dette. Ingen vits i å dra ut tida i langdryge forhandlinger hvis motparten er på en helt annen planet.

Nå blir det mekling. 19. mai starter vi diskusjonene hos riksmeklingsmannen. Der har vi fire dager på oss til å bli enige. Det kommer til å bli lange netter, mye kaffe og lite søvn, men vi er innstilt på å gjøre en skikkelig jobb. Kravene våre er klare og rettferdige. Vi er ikke redde for å streike. Vi kommer ikke til å gi oss lett.

2 kommentarer:

Kvarts sa...

Jobber som miljøarbeider i skolen og ser egentlig på dette oppgjøret som et "være eller ikke være".

Blir kraftig provosert av så liten vilje til å lønne oss anstendig når vi hele tiden får høre hvor avhengig skolen og elevene er av oss.

Betyr ikke arbeid med barn og unge mer enn å scanne grønnsaker på Rema1000?

adrian sa...

Synest at Fagforbundet sentralt må ta med reinhaldarar når dei snakker om tariff.Det er ikkje alle som er like flink til å ta dei med når dei snakker om yrkesgrupper som er lavlønte.Har merka at Roar Flåten og Jan Davidsen er flink til å nemna alle yrkesgrupper når dei er med i debattprogram på TV og det synest eg er flott.Har fått mange tilbakemeldingar i frå medlemmer i denne yrkesgruppa at dei ikkje blir nemnt når ein snakker om lavlønte.Husk heretter at denne yrkesgruppen må ein snakka om og.