torsdag 17. april 2008

Bonus på havet

Nå er det bonusen som skal redde bemanninga i kommunene, skriver Aftenposten og Kommunal Rapport. Flere kommuner gir heftige bonuser til folk som vil stille som sommervikarer i helsesektoren. 10.000 kroner lokker de ivrigste kommunene med.

Kommunene angriper problemet i feil ende. Utfordringen er å skaffe nok folk som vil gjøre den daglige jobben på sykehjemmene og i hjemmepleien rundt omkring i landet. Det er krevende, men den viktigste løsninga er besnærende enkel: gi dem en anstendig lønn!

265.000 i lønn når du har full ansiennitet er ikke godt betalt. Det er realiteten for hjelpepleierne rundt omkring i Norge. Et skikkelig fagbrev blir ikke verdsatt. At folk velger vekk omsorgssektoren når arbeidsgiverne bokstavelig talt setter så liten pris på jobben de gjør, kan ikke overraske noen.

Vi i Fagforbundet har selvfølgelig ikke noe imot at sommervikarer får skikkelig betalt. Men kommunene må lære leksa. De sier de er nødt til det fordi kampen om arbeidskrafta er så hard. Vel, våkn opp og innse at det gjelder hele året, ikke bare sommeren.

Kommunene må rett og slett innse at de er med i konkurransen om arbeidskrafta. Arbeidstakerne har andre muligheter enn for dårlig betalte jobber i hjemmetjenesten. Skal kommune-Norge tilby tjenester av høy kvalitet til folk som trenger omsorg, må man skaffe seg ansatte som kan jobben sin. Da må man tilby dem en skikkelig lønn. Vårt krav i oppgjøret er at ingen med full ansiennitet skal tjene mindre enn 300.000. Det hadde vært enn god start.

1 kommentar:

Rebecca sa...

Hei Gerd.
Det er ikke bare høyere lønn som vi krever i helseyrkene, men ordnede arbeidsforhold. I Trondheim må vi ha "dugnad" ??!! Frivillig tvang - dvs. Jobbe frivillig annenhver helg, beordring, og økt arbeidsinnsats før sommerferie. Det spøkes med at sommerferien er avlyst pga. lite penger i kommunene. En spøk vi ikke synes er morsom. Hva gjøres i Fagforbundet i forhold til dette, og hvordan går det med lønnsforhandlingene? Vi hører lite. Skal vi ikke få pleie vårt eget liv i helsevesenet? Slik det er idag anbefaler jeg ingen å begynne i helsevesenet. Og ihvertfall ikke med AFP-vedtaket som er nå.