fredag 25. april 2008

kultursnobbene

Jeg var på Opera-åpninga. Sjefen sjøl, Jan Davidsen, holder helgene hellige, så jeg fikk sneket meg inn istedet for han. Og jeg innrømmer det, jeg er frelst.

Det er flotte saker. Bygget er flott, forestillinga var flott, det hele er rett og slett ganske flott. Vi har fått en fantastisk bygning som skiller seg ut i byen, og er med på å gjøre hovedstaden til et sted det er lettere å være stolt av. Rammene er lagt for mange flotte kulturopplevelser.

Operaen er et nasjonalt prosjekt. Den er med på å løfte Norge som kulturnasjon. Den skaper oppmerksomhet om Norge i hele verden, og trekker turister hit. Operaen har verdi som strekker seg langt utover den innerste delen av Oslofjorden. Operaen er noe hele landet kan være stolt over.

På selve dagen var det ikke mange kritiske røster å høre. Alle som en gang hadde brukt tida si på kritisere prosjektet holdt kjeft. Ingen kommentarer fra de som en gang mente operaen ikke kunne ligge i Bjørvika fordi kulturbygg ikke burde brukes som et byutviklingsprosjekt (har de i det hele tatt vært i en storby i Europa?). Til og med Carl I. Hagen var på plass for å få med seg moroa.

De eneste som står igjen er kritikerne som ikke vil bruke fellesskapets penger på opera. Det er visst ikke folkelig, kultur får konkurrere og overleve i markedet. Folk flest liker ikke opera, opera er en kunstform for rikfolk, påstår man. De får betale for det hvis de vil se det.

Det er rett og slett snobbete. Hva skal man ellers kalle det når man vil nekte vanlige folk å ha råd til en kunstart fordi man sier at det bare er for rikfolk? Det er snobbete når man sier at en kunstart bare skal være til for folk med mye penger. Man har bestemt seg for at vanlige folk ikke liker noe, derfor skal de heller ikke få sjansen til å drive med det.

Vi bruker penger på operaen så den skal være tilgjengelig for alle. De billigste billettene koster faktisk mindre enn en eliteseriekamp. Operaen skal være for folk flest.

Hva sier man til bestemoren med minstepensjon som vil ta med barnebarnet sitt for å se balletten Svanesjøen? Nei, dette er ikke noe for deg, fordi du er folk flest og folk flest skal bare ha råd til å høre på P4? Stort mer kultursnobb går det vel ikke an å bli.

Ingen kommentarer: