lørdag 22. mars 2008

Likanes Lønnskommisjon

Nå har likelønnskommisjonen lagt fram sin innstilling. Det er gjort et viktig stykke arbeid med et viktig politikkområde. Verdsetting av kvinneyrkene er viktig for å oppnå målet om likelønn. Det kommende lønnsoppgjøret kan brukes fordelingspolitisk. Vi trenger kvinnefrontfag!

Kommisjonen tar til orde for at lønnsøkningen kan være større i offentlig sektor enn i privat. Det er jeg helt enig i. Det er større behov for lønnsvekst i offentlig enn i privat sektor. Forslaget innebærer et lønnsløft for utvalgte kvinnedominerte yrker i offentlig sektor. Om lag 3 milliarder kroner skal i forbindelse med en tariffrevisjon brukes til å heve lønnsnivået. De skal spyttes inn i en likelønnspott. I Finland har egne likelønnspotter til omsorgsyrker i offentlig sektor bidratt til å redusere lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

Det er derimot skuffende at kommisjonen ikke har kommet med mer konkrete forslag rundt deltidsproblematikken. Kvinner jobber fortsatt langt mer deltid og går oftere i turnusordninger enn menn. Hvorfor er det i kvinneyrkene vi finner de små deltidsstillingene? Kun 32 % av de ansatte i helse og sosialsektoren har heltidsstilling. Økt omfang av tjenester i offentlig sektor har gitt en økning av deltid og små stillinger. 4 av 5 undersysselsatte er kvinner, og det er påviselige lønnsforskjeller.Henger det kanskje sammen med at arbeidsgiver fortsatt tenker at det er mannen som skaffer gryn til grøten, mens kvinnens lønn kun er til for å spe på med? Det blir bare helt feil. I dagens samfunn finnes det i tillegg mange enslige forsørgere. Jeg mener forslag som lovfestet rett til heltid og likestilling av skift og turnus må vurderes. Lover retter imidlertid ikke på holdninger, det vil ta atskillig lenger tid.

Når det gjelder kommisjonens forslag om tredeling av fødselspermisjon, er jeg usikker på om det kan være en løsning til likelønn. Flere forskningsrapporter viser at kvinner havner i bakleksa i lønnsfastsetting når de tar svangerskapspermisjon. En løsning på dette er å gi begge ektefeller rett til full opptjening av permisjon i forhold til egen inntekt - ikke i forhold til kvinnens inntekt. Omsorgsoppgaver er et felles ansvar for kvinner og menn enten det gjelder egne barn eller sykdom og pleiebehov i nær familie. Omsorgsfokuset påvirker kvinners yrkesmønster i stor grad. Større likestilling på dette området må derfor vurderes i en større sammenheng. Kvinners situasjon og behov i forbindelse med svangerskap og fødsel er en del av denne vurderingen.

Ingen kommentarer: