fredag 21. desember 2007

Med rett til hel stilling

Fire ansatte ved Granvin sjukeheim som er medlemmer i Fagforbundet kunne nylig juble. De hadde gått til søksmål mot kommunen for å få rett til fast stilling og vant fram. I en årrekke hadde de arbeidet i deltidsstillinger. I tillegg har de alle inngått løpende vikariater, både over tid for langtidsfravær, og ved enkeltstående vakter.

Tingretten var enig med kvinnene i at Granvin kommune hadde brutt arbeidsmiljøloven ettersom behovet for vikarer på sykehjemmet var så stort at det ikke lenger kan kalles ekstraordinært. Tre av de fire kvinnene blir nå regnet som fast ansatt i full stilling. Den fjerde får 75 prosent fast stilling.

Kontinuitet og trygghet går hånd i hånd i eldreomsorgen. Eldre som trenger hjelp ønsker færrest mulig hjelpere, enten de bor på sykehjem eller mottar hjemmehjelp. Dette lar seg ikke gjøre uten at flere ansatte får hele stillinger.

Det er særlig i pleie- og omsorgssektoren i kommunene at ufrivillig deltid er et problem. Det blir et bedre arbeidsmiljø og bedre kvalitet på det arbeidet som utføres når arbeidstakerne får en forutsigbar og stabil arbeidssituasjon. Argumentene som ofte brukes mot flere fulle stillinger, er at turnusen ikke går opp. Dette holder ikke, siden det finnes gode eksempler på kommuner som har fått til dette. Kristiansand kommune er et slikt eksempel.

Tall fra PAI-registeret viser at minst 71.000 årsverk ikke har fulle stillinger. Ikke alle som jobber deltid ønsker fulltidsjobb. Men la oss si at bare halvparten vil ha det. Det gir mer enn 35.000 nye årsverk som kan løse dagens mangel på arbeidskraft i offentlig sektor.

Det utlyses fortsatt stillinger helt ned i ni prosent. Mange kan ikke planlegge hverdagen fordi de håper at arbeidsgiver skal ringe og tilby dem ekstravakt. Det vet ikke hvor mye de vil tjene i løpet av en måned. Banken nekter dem lån til egen bolig. Dette er uverdig for den det gjelder.

Små deltidsstillinger gir minimal pensjon. Flertallet av de vi snakker om er kvinner. Unge jenter som er ferske i yrket møter en slik virkelighet. Jungeltelegrafen fungerer blant ungdom: En slik start på arbeidslivet virker ikke rekrutterende på lengre sikt.

Slik arbeidsgiverpolitikk er et utslag av kortsiktig tenking: Man har arbeidskraft i dag - det er jo bare å ringe. Men i morgen har ungdom valgt et annet yrke. I følge omsorgsmeldingen trenger vi 133.000 nye helsearbeidere innen 2050. Da er det på høy tid å ta i bruk de store arbeidskraftreservene deltidsansatte er.

Heldigvis har statsministeren skjønt dette. På forsommeren sendte Jens Stoltenberg og LO-leder Roar Flåten ut et brev til Arbeiderpartiets ordførere, gruppeledere og fylkesledere om å kartlegge deltidsbruken i kommunene og fylkeskommunene. Målet er konkrete tiltak som gir flere heltidsjobber. Arbeidet skal være i gang senest i løpet av 1. halvår 2008. Det vil bli foretatt lignende kartlegging i statlig sektor, blant annet i sykehusene.

Det er godt statsministeren og LO-lederen har skjønt det. Nå håper vi i Fagforbundet at landets ordførere snart vil få den samme aha-opplevelsen. Kvinner som jobber ufrivillig deltid er en uutnyttet ressurs. Vi vil ikke oppnå likelønn før vi kommer den ufrivillige deltiden til livs!

Ingen kommentarer: