fredag 4. januar 2008

Godt Nytt År

Utfordringene står i kø også i det nye året. Men som det største forbundet i LO har vi jo stor mulighet til å påvirke framtiden.

Og større blir vi jo hele tiden. Vi gikk ut av fjoråret med ny medlemsrekord. Det betyr ikke at vi kan lene oss tilbake og være fornøyde. Vi må bare fortsette verving. 295.353 medlemmer er nærmere 300.000 enn noensinne. Siden det er stor gjennomstrømning i medlemsmassen må det komme mange nye til for å passere det magiske tallet.

Forbundet setter fortsatt verving og medlemsoppfølging høyt på dagsorden. Dette er en av hovedprioriteringene i 2008 sammen med hovedtariffoppgjøret. Disse to henger nøye sammen. Vår erfaring er at medlemstilveksten øker i tida rundt tariffoppgjørene. Mange får et ekstra puff når det går opp for dem at det kan være lurt å være organisert i en tid hvor det skal fordeles penger. I tillegg er samhold og fellesskap større i tider med forhandlinger, og det hersker en viss usikkerhet rundt spørsmålet om resultater og streik.

Hvis vi er mer bevisst denne sammenhengen og bruker både forberedelser til oppgjøret, tida under forhandlingene og i etterkant til å markere forbundet på arbeidsplassene, vil vi lett kunne verve flere medlemmer.

Vår strategi for inntektsoppgjøret er ennå ikke lagt. Men at vi vil være opptatt av likelønn kommer vel ikke som noen overraskelse. Vi kan fortsatt konstatere at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn ikke er redusert, til tross for at kvinners posisjon i arbeidslivet nærmer seg den menn har. Differansen i lønn mellom kjønnene er fortsatt rundt 13 prosent i gjennomsnitt i hele arbeidslivet.

Pensjon vil også stå sentralt i årets oppgjør. Dette vil jeg komme tilbake til i en senere blogg. For Fagforbundet og LO er det helt avgjørende at AFP videreføres og tilpasses offentlig sektor og at ordningen blir like bra eller bedre enn i dag (se blogg 30. november 2007).

Fagforbundet lover å følge med i utviklingen for våre yrkesgrupper på sykehusene. Som jeg har nevnt tidligere har kun et av de 16 foretakene i Helse Sør Øst har opprettet læreplasser for helsefagarbeidere. Behovet på landsbasis er 4000 læreplasser årlig.

Fagforbundet er bekymret for rekrutteringen til spesialisthelsetjenesten. Manglende interesse for den nye helsefagarbeideren, liten interesse for inntak av lærlinger og fjerning av hjelpepleierstillinger er en del av det samme komplekset. En undersøkelse Fagforbundet har gjort i Helse Sør-Øst viser at foretakene ikke prioriterer arbeidet med å ta inn lærlinger, ikke har planer for å ta inn lærlinger eller uttaler at de på sikt planlegger å fjerne alle hjelpepleierstillingene. Mange ledere uttrykker at de ikke ønsker å etablere helsefagarbeideren som en ny yrkesgruppe i sykehusene. Dette kan ikke fortsette!

Statsministeren og LO-lederen har skjønt det. Nå håper vi i Fagforbundet at landets ordførere snart vil få den samme aha-opplevelsen: Kvinner som jobber ufrivillig deltid er en uutnyttet ressurs. Vi vil ikke oppnå likelønn før vi kommer den ufrivillige deltiden til livs. La oss kunne si at 2008 var året da vi kom den ufrivillige deltiden til livs!

Ingen kommentarer: