fredag 7. desember 2007

Sommel eller uvilje?

Kun et av de 16 foretakene i Helse Sør Øst har opprettet læreplasser for helsefagarbeidere. Det er Sykehuset Telemark som har opprettet 10 plasser. Behovet på landsbasis er 4000 lærlingeplasser årlig.

Fagforbundet ser med stor bekymring på rekrutteringen til spesialisthelsetjenesten. Manglende interesse for den nye helsefagarbeideren, liten interesse for inntak av lærlinger og fjerning av hjelpepleierstillinger er en del av det samme komplekset. En undersøkelse Fagforbundet har gjort i Helse Sør-Øst viser at foretakene ikke prioriterer arbeidet med å ta inn lærlinger, ikke har planer for å ta inn lærlinger eller uttaler at de på sikt planlegger å fjerne alle hjelpepleierstillingene. Mange ledere uttrykker at de ikke ønsker å etablere helsefagarbeideren som en ny yrkesgruppe i sykehusene.

Dette viser at helseforetakene ignorerer den nasjonale utdanningsstrategien. Det årlige oppdragsdokumentet framhever foretakenes forpliktelser til å ta imot studenter, elever og lærlinger. Dette hjelper lite at dette står i oppdragsdokumentet når den enkelte avdelingsleder og det enkelte helseforetak ikke tar regjeringens styringssignaler inn over seg. Fagforbundet mener det er på tide at helseforetakene tar den nasjonale utdanningsstrategien på alvor. Helse- og omsorgsdepartementet må pålegge Helseforetakene å ta inn lærlinger.

Helsefagarbeiderutdanningen er en unik utdanning tilpasset fremtidig behov for å kunne se sammenhengen mellom første og andrelinjetjenesten. Det står klart i kompetanseplattformen til helsearbeiderfaget at helsefagarbeideren skal arbeide "spesialisthelsetjenesten, i psykisk helsevern på alle nivåer og i institusjoner og varierte omsorgs- og behandlingstilbud i kommunal og privat sektor". Derfor er det viktig med allsidig praksis for oppnå autorisasjon.

Det må tydeliggjøres i oppdragsdokumentet at hjelpepleiere og helsefagarbeidere skal være en viktig ressurs på sykehusene også i framtida.Tatt i betraktning det enorme behovet for pleiepersonell i årene som kommer, virker det lite framtidsrettet ikke å satse på de yrkesgrupper som utdannes til pleieoppgaver.

Utfordringene er store. I følge omsorgsmeldingen trenger vi 133.000 nye helsearbeidere innen 2050. Samtidig vet vi det er vanskelig å få full stilling og mange av våre medlemmer har stadig trusler om omgjøringer og nedbemanning. Noe må gjøres, og det må gjøres nå.

På Rikshospitalet har man nylig vedtatt å fjerne nesten samtlige hjelpepleierstillinger fra sykehuset. Dette har ikke vært drøftet med de tillitsvalgte, noe som er brudd på Arbeidsmiljølovens og Hovedavtalens bestemmelser. Blir resultatet av forslaget omplasseringer eller oppsigelser uten at det totale kompetansebehovet er vurdert, kommer Fagforbundet til å gå til sak. Dette kommer vi til å gjøre på sykehus etter sykehus der dette måtte forekomme. De ansatte som rammes er hjelpepleiere med 20 -30 års erfaring på sitt spesialområde.

Ved å fjerne hjelpepleierne, ødelegges muligheten til å rekruttere nye grupper fordi de som skal instruere lærlingene ikke lenger finnes. Hvis regjeringen mener at den nye helsefagarbeideren fortsatt skal være i sykehus, må det også være hjelpepleiere der som kan veilede dem i faget deres.

Det vil alltid være pasienter i sengene som trenger pleie og omsorg. Det vil alltid være behov for helsefagarbeidernes og hjelpepleiernes kompetanse. Dersom den systematiske fjerningen av pleiepersonell ikke stoppes, tror Fagforbundet at alternativet vil bli en framvekst av en gruppe med ufaglærte til å bistå sykepleierne til pleie- og omsorgsoppgaver. En slik utvikling ser vi i England. Vi i Fagforbundet ønsker ikke en slik utvikling her.

Ingen kommentarer: