fredag 25. januar 2008

En annen verden er mulig!

Den 26. januar er det enda en global markering for en mer rettferdig verden ”En annen verden er mulig” er slagordet for denne dagen. Dette er slagordet til bevegelsen World Social Forum.

Selv om det ikke arrangeres noe sosialt forum i 2008, vil grasrotbevegelser, fagorganiserte, miljøforkjempere og andre helt sikkert mobilisere til markeringer på førstkommende lørdag. Det er viktig med folkelig engasjement, men enda viktigere er det med forpliktende samarbeid mellom verdens politiske ledere.

I 2000 vedtok FN åtte mål for å bekjempe fattigdommen i verden, de såkalte Tusenårsmålene. Det går fort fram til år 2015, året da FNs tusenårsmål skal nås. Og det er viktigere enn noen gang at verdens politiske ledere setter alt inn på å oppfylle målene de selv har satt seg. Det gjelder både nasjonalt og globalt.

Hva er så oppnådd - og hva gjøres?
1. Fattigdom: Det har blitt færre fattige i verden. Men det er fortsatt nærmere en milliard som lever for mindre enn en dollar om dagen. Og forskjellene er enorme. Det østlige Asia og stillehavsområdene har flere kommet seg ut av fattigdommen, men i det sørlige Afrika øker fattigdommen. Når det gjelder å halvere antall mennesker som sulter, er framgangen langt dårligere. Også her ligger det sørlige Afrika sapesielt dårlig an.

2. Skolegang: Flere land (feks. Kenya, Ghana, Burundi, Etiopia) og flere barn har fått gratis skolegang for alle. Men det er fortsatt 77 millioner barn som ikke får grunnskoleutdanning. Utdanning er viktig fordi det reduserer fattigdom og ulikhet, forbedrer helse og bedrer sosiale vilkår. Det er også ifølge mange det viktigste grunnlaget for en stabil økonomisk utvikling. Mange steder er dårlige skoler, langs skolevei, høye kostnader kombinert med behov for barnas arbeidskraft det som trekker i motsatt retning. I tillegg må kjønnsdiskrimineringen som begrenser jenters tilgang til utdanning bort.

3. Likestilling: Vi har 13 kvinnelige statsledere i verden. Selv om vi liker å tenke at vi er flinke på likestilling i Norge, ga kommunevalget bare 37,5 prosent kvinnelige representanter i kommunestyrene, noe som er ny rekord. Rwanda er best i verden med neste 50 prosent kvinner i Representantenes hus.

4. Redusert barnedødelighet: 9,7 millioner barn under fem år dør hvert år. Det er en nedgang fra mer enn 12 millioner døde barn i 1990. De fleste av disse barna dør i utviklingsland, av årsaker som kan forebygges og som det finnes kjente og rimelige midler mot. Her bidrar den norske regjeringen med 1 milliard kroner til Global Health Initiative. Målet er bedre helse for mor og barn og dette oppnås blant annet gjennom omfattende vaksinering.

5. Bedre mødrehelse: Hvert minutt dør en kvinne mens hun føder. Mer enn 500.000 dør hvert år av komplikasjoner i forbindelse med svangerskap. Mer enn 99 prosent av dødsfall blant mødre forekommer i fattige land, først og fremst i Afrika sør for Sahara og i Sør-Asia De fleste dødsfall blant mødre kunne vært forhindret omkvinner hadde hatt tilgang til profesjonell omsorg. Kvalitetsomsorg omfatter hjelp før og under svangerskapet og under og etter fødselen, så vel som sikker abort.

6. Bekjempe Hiv/Aids, malaria og andre dødelige sykdommer: I dag mottar 2 millioner mennesker medisinsk (antiretroviral) behandling for hiv/aids. Det er derimot ca 7,1 millioner mennesker som kunne trenge denne behandlingen. Antallet mennesker med hiv/aids bare øker. Malaria dreper 1 million mennesker hvert år. De fleste er barn. I Mozambik deler regjeringen ut myggnett til gravide kvinner og barn. Dette er en effektiv og billig måte å forhindre bitt og smitte på.

7. Bærekraftig utvikling: De fattigste vil antageligvis også bli hardest rammet av forurensning i luft og vann, og matproduksjon som ikke er bærekraftig. Bedre forvaltning av miljøet kan forbedre livskvalitet, bedre produktivitet, og føre til en mer bærekraftig utvikling. Helsefarlig vann og dårlige sanitærforhold årsak til cirka 80 prosent av alle sykdomstilfeller i verden. Heldigvis har det skjedd en erkjennelse av at dette er et problem det haster å gjøre noe med. La oss håpe at erkjennelsen fører til handling!

8. Globalt partnerskap: Verdens fattigste land betaler over 100 millioner dollar hver dag til den rike verden. Mål åtte legger et tydelig ansvar på de rike landene. Det stiller krav til institusjonene og landene som gir lån og bistand. Dette innebærer mer rettferdige handelsregler, gjeldsslette for de fattigste landene, og økte bistandsbudsjetter. Vår regjering har som mål å gi en prosent av BNP i bistand. Nå er det på tide å innfri dette løftet fra Soria- Moria!

Ingen kommentarer: