fredag 11. januar 2008

Flere kvinner i kommunestyrene

Til de av dere som ble valgt inn i lokalpolitikken i høst: Gratulerer! Det er en viktig oppgave dere har tatt på dere.

Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at kvinneandelen i kommunestyrene har gått opp etter dette valget. Ikke bare gikk valgdeltakelsen opp i forhold til forrige kommunevalg. Det ble også satt en annen rekord: Det ble innvalgt 37, 5 prosent kvinner i kommunestyrene. Det er hele 2 prosentpoeng flere enn ved 2003-valget.

Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet har størst kvinneandel i kommunestyrene med henholdsvis 50 og 42 prosent. Disse partiene toppet listen også i 2003. Lavest andel kvinnelige representanter har Pensjonistpartiet med bare 14,9 prosent, etterfulgt av Miljøpartiet De Grønne og Fremskrittspartiet med henholdsvis 16,7 og 28,1 prosent. Det er også ny rekord av kvinnelige representanter i fylkestingene. 45 prosent er kvinner, og det er en vekst på 2,4 prosentpoeng siden 2003. I Nordland og Hedmark er halvparten av representantene kvinner.

Det foregår mye viktig velferdsproduksjon i kommunene. Det kan våre medlemmer være de første til å skrive under på, de er jo daglig i kontakt med innbyggerne i barnehagen, i skolen og på sykehjemmet for å nevne noe. Det er viktig å være med å styre disse innholdet og kvaliteten på disse tjenestene. Det skal de ansatte få være med på - men til sjuende og sist er det jo de valgte politikerne som bestemmer. Fagforbundet oppfordrer sine medlemmer til å gå inn i partiene og engasjere seg politisk.

Kvinnekuppet i Asker tidlig på 70-tallet satt barnehageplasser, trygge skoleveier og mer ressurser til eldreomsorgen på dagsordenen. Forskning viser at kvinner i politikken generelt går inn for et bedre samfunn for eldre, barn og for sine medsøstre. Dette er jo gode argumenter for at kvineandelen i politikken må opp. Men så utgjør vi jo halvparten av befolkningen, da er det bare rett og rimelig at vi er representert med rundt 50 prosent. Det er et stykke igjen dit.
Menn er overrepresentert i partiene. Det er en internasjonal trend at spesielt ungdom og kvinner velger å delta i støttegrupper, forbrukerorganisasjoner og aksjoner framfor partier. De nye formene for deltakelse har et større preg av midlertidighet.

Den gjennomsnittlige lokalpolitikeren er fortsatt en mann på femti pluss med jobb i offentlig sektor. Jeg tror dette skyldes at mange kvinner - kanskje særlig småbarnsmødre - vil bruke tiden sin annerledes. Noen fylkesting har møter over to dager med overnatting. Kommunestyrene har ofte kveldsmøter. Disse møtene er oftest uten taletid og uten sluttidspunkt. Det betyr at de kan vare til langt over midnatt. Så lenge er det ingen som vil sitte barnevakt. Ikke mange kommuner har barnevaktordning for representantene heller. Det viste en undersøkelse Kommunal Rapport gjorde for noen år siden. Også er det sakspapirene da. De tar tiden i helgene. Disse utgjør en middels regnskog i løpet av en periode. Samtidig kreves det stadig mer av den enkelte politiker. Hun skal være profilert i mediene, skrive leserbrev og hun skal svare på stadig flere enkelthenvendelser fra velgerne.

Nettopp derfor er det gledelig at kvinneandelen går opp. La oss håpe på at dette er en ny trend!

Ingen kommentarer: